RASINFORMATIE

RAGDOLLS & AMERICAN CURLS

 

De American Curl

Net zoals de naam al zegt, komen net als de Ragdolls de American Curls uit Amerika. Het ras bestaat uit twee variëteiten. De kortharige en de halflangharige. Ik fok alleen de laatste variant, en ik probeer zoveel mogelijk de points (siamees tekening met blauwe ogen) te fokken.

In tegenstelling tot de Ragdoll is de American Curl een nog vrij onbekend ras in Europa, al beginnen nu steeds meer landen het ras te erkennen. Ook op shows zijn Curltjes lang niet altijd aanwezig. In Nederland zijn er nog geen handje vol fokkers van dit ras, en maakt dat ze vrij uniek zijn in Nederland.

De allereerste kat met de heel bijzondere, naar achteren gekrulde oren heette Shulamith, een gewone zwarte huis- tuin- en keukenkat, die van de familie Ruga in de USA was. Shulasmit kreeg een nestje waarvan twee kittens ook naar achteren gekrulde oren bezaten. Omdat ze zo'n mooie unieke verschijning waren werd besloten dit kenmerk vast te leggen in een nieuw ras, de American Curl. Later is er in dit ras ook de halflanghaar variant gefokt.

Curltjes zijn hele vriendelijke en mensgerichte katten die heel erg graag in het middelpunt van de belangstelling staan en van veel aandacht houden. De meeste zitten daarom ook erg graag op schoot. Verder zijn ze heel intelligent en nieuwsgierig. Ze worden graag betrokken bij de dagelijkse gang van zaken in huis. Zo helpen ze heel graag bij het uitpakken van de boodschappentas en onderzoeken graag de keukenkastjes als ze daarvoor de kans krijgen. Ze houden ervan geknuffeld en geaaid te worden, maar zijn soms ook speels en actief. Ze zijn evenwichtig van karakter en passen zich prima aan. Ook de omgang met andere katten, honden en andere dieren is heel erg goed.

Curltjes zijn in tegenstelling tot de ragdolls wat actiever en blijven tot op latere leeftijd speels. Curltjes zijn heel erg aanhankelijk. Ze eisen soms wat vaker de aandacht op (ik wil NU geaaid worden) Maar goed elke kat heeft ongeacht het ras toch ook weer zijn of haar unieke eigen karakter.

De vacht van de American Curl HLH is fijn en zijdeachtig. De ondervacht ontbreekt vrijwel zodat (met uitzondering van de rui periode) een borstelbeurt eens in de 14 dagen volstaat om ze er piekfijn uit te laten zien. Curltjes hebben oorpluimpjes, die vanuit de binnenkant van het oor naar buiten toe krullen. Curltjes worden in allerlei kleuren en patronen gefokt. De oogkleur is geel, groen of blauw. (Colourpoints moeten altijd blauwe ogen hebben). De American Curl is een middelgrote kat met een elegant, slank langerekt lichaam. Ze zijn dus iets kleiner en fijner gebouw dan de ragdolls, maar vergis u niet, met name de katers kunnen toch nog hele 'beren' worden. Vooral met hun wintervacht en mooie 'kraag'.

De Curltjes zijn in te delen in 4 categoriën. 1e graads, 2e graads, 3e graads en straight ears.

Bij de eerste graads, zijn de oren het minst gebogen, bij de derde graads het meest gebogen. De meeste show- en fokpoezen zijn derde graads, maar niet altijd. Een bijzondere, aparte vacht kan van een eerste graads ook show- en fokkwaliteit maken. De zogenaamde straigt ears, hebben rechte oren maar hebben verder wel alle raskenmerken van de curltjes.

Nu is het niet zo dat als men een derde graads poes laat dekken door een derde graads kater, dat alle kittens ook derde graads zijn. In principe kunnen in het nest 3e graads tot en met straight ears voorkomen.

In tegenstelling tot katten met naar binnen gevouwen oren, denk aan Scottish Fold en Highland Fold, hebben de Curltjes geen last van botafwijkingen, zoals kraakbeendeformatie. Folds mogen alleen nog gepaard worden aan katten met rechte oren, en in sommige landen gaat men zelfs tot een totaal fokverbod over. Helaas worden Curltjes en Folds nogal eens over een kam geschoren, zelfs bij sommige rasverenigingen!

De American Curls zijn gelukkig nog vrij van erfelijke ziektes, en het is de huidige fokkers alles eraan gelegen omdat zo te houden. Bovendien zijn ze vrij sterk voor wat betreft hun algemene gezondheid, dit komt mede omdat het ras afstamt van een gewone huiskat en er bij de opbouw van het ras ook veel met gewone huiskatten is gekruisd.

Bent u nieuwgierig worden naar dit ras, u kunt altijd, na afspraak vrijblijvend komen kijken naar mijn Curltjes. P.S. dat geldt ook van de Ragdoll-liefhebbers, u zult de eerste niet zijn die toch overstag gaat voor de Curltjes.

Officiele rasstandaard TICA (Amerikaanse ras katten organisatie) Klik hier.

 

 

RAGDOLLS

De oorsprong van het ras ligt in de jaren zestig, in Californië, Amerika.Het verhaal gaat dat er een zwangere poes was, die een auto-ongeluk overleefde. Deze poes, Josephine, zou een witte Pers zijn geweest. Het nestje kittens dat geboren werd was wel heel bijzonder: hele rustige aanhankelijke kittens met een lief karakter, heel zacht halflanghaar en blauwe ogen. Voor het tot stand komen van de Ragdoll zijn onder ander de Heilige Birmaan, Burmezen, Perzen en huiskatten gebruikt.

De naam Ragdoll betekent in het Nederlands lappenpop. Ze verslappen zich bij het optillen, dit komt omdat ze zich volledig ontspant en op haar gemak voelt. In 1965 werd het ras officieel erkend in Amerika.

Begin jaren negentig kwamen de eerste Ragdolls naar Nederland. Het ras was toen nog niet erkend in Nederland, maar doordat er regelmatig Ragdolls mee op show gingen, is het ras uiteindelijk ook hier en in de rest van Europa erkent. Voor fokkers uit Nederland is het nog wel nodig om nieuwe katten uit het buitenland te halen, zodat men nieuwe bloedlijnen heeft om inteelt te voorkomen.

De Ragdoll is een grote krachtige kat met een halflangharige vacht, waarbij de ondervacht ontbreekt, en de vacht dus niet de neiging heeft tot klitten. De achterpoten staan hoger dan de voorpoten, dus een aflopende ruglijn. De staart is goed behaard en is goed van lengte t.o.v. het lichaam. De middelgrote kop is wig-vormig met grote ovale blauwe ogen, goede stevige kin en goede ontwikkelde wangen. De poten zijn middelgroot en erg sterk met ronde voeten.

Katers wegen tussen de 6 en 8 kilogram (9 kg is geen uitzondering), de poezen wegen 1 tot 2 kilo lichter.

De Ragdoll variëteiten (tekeningen) zijn: point, mitted, en bi-colour.Ze komen voor in de 'traditionele' kleuren: blue en seal. In in de nieuwe kleuren chocolate, lilac, flame (ook wel red genoemd) en creme. Alle Ragdolls hebben blauwe ogen. Hoe donkerder de oogkleur, hoe beter het op shows gevonden wordt.

 

Colourpoint
Colourpoint Ragdolls hebben een crèmekleurig lichaam met donkerder gekleurde punten (oren, gezicht, poten en staart). De borst is meestal lichter gekleurd dan de rest van het lichaam. De Seal- en Bluepoints hebben een donkerder kleur op het lichaam dan de Chocolate- Flame-en Lilacpoints.
De kleur van het lichaam moet tot op de huid dezelfde kleur hebben en is lichter dan de points. Borst en slabbetje ook lichter lichaamskleur. Lichte kleurschakeringen op lichaam en buik zijn toegestaan.
Neus en voetzooltjes zijn gelijk aan de kleur van de points.


Mitted
Mitted’ is Engels voor ‘met wanten’. Mitted Ragdolls hebben een crèmekleurig lichaam met donkerder gekleurde points, in harmonie met de lichaamskleur. De poten en kin zijn wit. Met of zonder witte strepen (bles) op voorhoofd en/of neusrug. Gelijkmatig witte wantjes aan de voorpoten. De achterpoten moeten minstens tot aan de hiel en hooguit tot het midden van het dijbeen wit zijn. Een witte streep, beginnend bij het slabbetje, loopt naar onderen tussen de voorpoten door naar de staartaanzet.
De kleur van het lichaam is lichter dan de points. Borst en slabbetje lichter dan de lichaamskleur. Lichte kleurschakeringen op lichaam en buik zijn toegestaan.
Neus is gelijk aan de kleur van de points.

Bi-colour
De gekleurde ‘points’ aan oren, gezicht en staart moeten duidelijk afgetekend. Het wit van het masker begint op het voorhoofd en loop het via de ogen naar de achterkant van de kin. De omgekeerde ‘V’ in het gezicht mag hooguit de breedte van de buitenste ooghoeken bereiken. Deze tekening moet symmetrisch zijn. Borst, buik en alle vier de poten zijn wit.
De kleur van het lichaam is lichter dan die van de ‘points’. Op de rug zijn witte vlekken in willekeurige vorm en grootte toegestaan.
Neus en voetzooltjes zijn roze.

Voor de geinteresseerde over de vererving van de tekeningen en kleuren bij de ragdoll, klik hier.

Verder wordt er ook gesproken over tortie, torbie, tabby en lynx.

Tabby wordt ook wel lynx genoemd bij de ragdoll. In feite is dit een extra streeppatroon door de kleur heen, ondermeer duidelijk herkenbaar aan de M op het voorhoofd boven de ogen.

Tortie komt alleen bij poezen voor. Het wil zeggen dat de poes het rode gen in zich draagt. Alleen een tortie poes kan later een zo gewilde zeldzame red of cream poes opleveren. Het tortie herkent men in de poes als er naast de 'standaard' kleur ook cream of red in de vacht voorkomt.

Torbie is de samenvoeging van tortie en tabby. Het is dus een poes die zowel tortie als tabby is.

De kittens worden altijd wit geboren, na ongeveer 10 dagen gaan de ogen open. En na 1 a 2 weken beginnen hun ware kleur(en) tevoorschijn te komen. Deze eerste paar weken zijn erg belangrijk en veel aandacht is dan vereist, hiermee wordt de basis gelegd voor het gedrag van de kittens in het verdere leven. Na 13 weken is de tijd aangekomen dat de kittens het moederlijke nest gaan verlaten. Na ongeveer drie jaar is de Ragdoll uitgegroeid en uitgekleurd.

Een 'leken' omschrijving van de kleuren.

Seal
Lijkt op Bruin
Chocolate
Lichtere 'versie' van SEAL
Blue
Lijkt op Grijs
Lilac
Lichtere 'versie' van BLUE
Red
Lijkt op Licht Rood
Cream
Lichtere 'versie' van RED

Het karakter van de Ragdoll is zo lief dat als je hem vrij buiten laat lopen, deze gerust meegenomen kan worden door een vreemde. Gelukkig vinden de Ragdolls het binnenshuis prettig genoeg. Ragdolls beschikken over het vermogen om zich snel aan hun omgeving aan te passen. Je merkt ook een puppie-achtig gedrag: het loopt je bij alles achterna en kan zelfs apporteren. Ze zijn geïnteresseerd in alles en zouden het liefst in alle kastjes willen kruipen, zo nieuwsgierig zijn ze. Ragdolls kunnen heel goed met andere dieren overweg. De Ragdoll/lappenpop slaat niet vlug zijn 'klauwen' uit.De Ragdoll heeft geen neiging tot slopen van de meubels, etc. Een goede krabpaal is wel aan te raden, voor het plezier van de kat en het behoudt van uw meubilair.

Tot slot, een minder populair onderwerp, de erfelijke ziektes in het ras. Hoewel er door veel mensen niet graag over wordt gesproken is het zo dat in het Ragdoll ras enkele erfelijke ziektes zijn geslopen. De voorkomende ziektes zijn PKD en HCM.

PKD is een nierziekte. Een kat kan op ongeveer anderhalf jarige leeftijd het beste getest worden op deze ziekte. De uitslag van deze test geeft ongeveer een betrouwbaarheid van 90 %. Helaas is het niet zo dat als een kat negatief (dus geen PKD) getest is, de nakomelingen het niet zullen krijgen. Erfelijke ziektes kunnen nu eenmaal makkelijk een paar generaties overslaan. Zoveel mogelijk testen van fokkatten is dus de enige manier om deze ziekte uit te bannen. Helaas denkt niet iedereen hier hetzelfde over.

HCM is een ziekte van het hart. Ook op deze ziekte kan getest worden. Helaas zijn de geleerde het er nog niet overeens of dat zinvol is of niet. De test namelijk alleen een moment opname. Dat wil zeggen de kat is nu vrij van HCM maar de test geeft geen enkele duidelijkheid over de toekomst. De kat kan de ziekte over een maand of over een aantal jaren alsnog kan ontwikkelen. Bovendien is het zo dat als de kat positief wordt getest, de symptomen meestal al waarneembaar zijn. Meestal komt de ziekte al op jonge leeftijd naar boven.

 

Bonafide fokkers zullen alles doen om deze ziektes te vermijden, maar 100% zekerheid kan men gewoon niet bieden. Het is en blijft de natuur. De fokkers zullen meestal in hun ragdollkoopcontract opnemen, welke garanties men geeft mocht de kat op jonge leeftijd toch een van deze ziektes blijkt te hebben.

.

Officiele rasstandaard TICA (Amerikaanse ras katten organisatie) Klik hier.

 

Klik hieronder op het mandje van uw keuze voor meer informatie